dinsdag 24 december 2013

Een stormachtig tochtje van Grou naar Lemmer

Na de korte proefrondjes van afgelopen weekend was het vandaag tijd voor het wat serieuzere testwerk. Terwijl in Nederland de derde zware storm van het jaar huishoudt gooi ik met hulp van Egbert los vanaf de ligplaats bij de werf in Grou. Op dat moment waaide het in Friesland nog windkracht 8 met windstoten richting de 9. Precies uit de richting van Lemmer, en daar wil ik de boot graag hebben liggen voor de komende twee weken.

De tocht heeft een lengte van 35 kilometer, en dat zou geen probleem moeten zijn wanneer ik een snelheid van 9 kilometer per uur blijf aanhouden. Maar met stormachtige wind, regen en golven recht van voren ben ik toch benieuwd hoe het uitpakt. Bij vertrek staat de accu op 96% geladen, waarom dat geen 100% is weet ik niet...

De route naar Lemmer is vrij saai, over het Prinses Margrietkanaal. Wanneer ik het Pikmeer opvaar mag ik meteen invoegen achter een groot vrachtschip. Vervolgens vaar ik een aantal kilometers tegen de harde windvlagen in, het kost me bijna 2 km/h aan snelheid bij een gelijk vermogen. Bij het Sneekermeer komen daar over de lengte van het meer ook nog eens forse golven aanrollen (windkracht 7 met stoten naar 8) en moet ik wat meer 'gas geven' om op zijn minst 7 km/h te blijven varen. De boot snijdt mooi door de golven en blijft heel stabiel varen, beter dan ik had verwacht eigenlijk. Ik zou het liefst wat sneller varen voor wat meer comfort, maar omdat ik nog aan het begin van de tocht sta ben ik toch wat voorzichtig met het aanspreken van de accu's. Later op het Koevordermeer en de Grote Brekken ben ik wat minder zuinig;-)

Het varen in regen en harde wind is heerlijk, want ik zit volledig beschut in de boot. Het is gelukkig ook niet echt koud buiten, dus zonder verwarming en jas hou ik het prima warm achter het roer. De golven slaan behoorlijk over het dek en tegen de ramen, alles lijkt waterdicht en ook de ruitenwisser doet nuttig werk.

Ik kom verder geen enkele normale boot tegen, alleen grote vrachtschepen die ook wat trager lijken te varen vanwege de harde wind. Bij de Spannenbrug moet ik vanwege zo'n schip onder het smalle deel van de brug door, de plotselinge windstilte met de daaropvolgende windvlaag maakte het spannender dan ik gewend was met de drie keer zo brede catamaran...

Uiteindelijk arriveer ik na 4 en 30 minuten uur bij de jachthaven Lemmer Binnen van Egbert en Hanneke. De eerste keer een box indraaien was nog niet gemakkelijk, het manouvreren met een pod is wennen... Ik heb uiteindelijk 45% accucapaciteit over, ruim voldoende dus voor deze afstand. Zelfs met dit weer.

Kortom, geslaagde test!

2 opmerkingen:

  1. Hoi Yme, gefeliciteerd! Wat een mooi concept, trailerbaar, en wat een mooi resultaat! Moet wel geweldig voor jullie zijn om na alle werk ook echt met de A10 te varen! Ik zal de A'damse grachten de komende tijd in de garen houden. Walewijn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vanaf de 14e in Amsterdam denk ik, hangt er wel een beetje van af of we nog strenge vorst gaan krijgen komende tijd;-)

    BeantwoordenVerwijderen