zaterdag 11 januari 2014

Koud, donker, lagerwal, windkracht 6, IJsselmeer, elektrisch, solo: goed idee?

Komende week zijn er veel rondvaartjes door Amsterdam gepland met de startups die deelnemen aan het Rockstart Smart Energy programma. Nadat verschillende laatste klusjes zijn afgerond wil ik de boot dus graag verplaatsen vanuit Grou. De trailer is er nog niet, maar met de zachte januari in het achterhoofd gaan we gewoon lekker varen. Solo.

Vrijdagavond en zondag lijken ideale momenten om te varen, voldoende tijd om in Amsterdam te komen. Om 18.00 is het donker en gooi ik los in Lemmer om door de Prinses Margrietsluis te gaan, op weg naar het IJsselmeer. Dat gaat allemaal prima, een springetje leggen vanaf de stuurstand binnen loopt volgens plan.

Het heeft de hele dag windkracht 5 uit het zuidwesten gewaaid, maar dat zou nu 3 a 4 moeten zijn. Er staan nog wel wat golven wanneer ik het IJsselmeer opdraai, maar ik ga ervan uit dat die langzaam minder zullen worden naarmate ik Enkhuizen nader.

Ik moet recht tegen de golven in, en dat gaat op zich ok al verlies ik bijna 4km/h aan snelheid met hetzelfde motorvermogen waarbij de boot normaal zo'n 9km/h vaart. Ik moet dus wat extra geven om enige snelheid te houden. Na een uurtje volgt de keus om door te varen naar Enkhuizen of te kiezen voor de iets fijnere en kortere koers richting Urk. Ik kies voor het laatste.

Het passeren van de Rotterdamse Hoek lijkt echter eeuwig te duren. Ik heb het binnen zittend niet echt door, maar nadat ik in Urk aangekomen ben zie ik dat de wind rond die tijd aangetrokken is tot tegen de 6 beaufort. De golven worden dus helemaal niet minder, maar vooral meer. Ik zit aan lagerwal, dat maakt de klotsbak er niet gezelliger op. En de motor moet natuurlijk ook niet opeens uitvallen;-)


Het kost me uiteindelijk 4 uur en de helft van de accucapaciteit om tegen wind en golven opboksend Urk te bereiken, waarbij het laatste stukje extra zwaar is omdat je ruim om het ondiepe Vormt heen moet varen. De golven komen daar dan ook van opzij, die attractie zou in de Efteling niet misstaan. Af en toe passeren er binnenvaartschepen, die consequent de schijnwerper aanzetten om te kijken wat dat rare bakdeksalonbootje daar doet. Ze moesten eens weten dat erg niet eens een dieselmotor in staat;-)

Maar goed, ik lig uiteindelijk op een mooi plekje in de haven. En los van dat het weinig comfortabel is om dit soort tochten te doen is het goed om te weten dat de boot het prima aankan. Bij een eventuele volgende keer zal ik alleen wat meer experimenteren of het met nog wat extra vermogen, en dus snelheid, comfortabeler varen is. Ik ben daar nu nog wat voorzichtig mee. 'Range anxiety' noemen ze dat bij elektrisch rijden.

Voor morgen, zondag, is er heel weinig wind voorspeld. Dus na een dagje Urk gaat de boot dan naar Amsterdam. Met de ruwe aluminium uitstraling past deze nieuwe Drift Away prima in een werkhaven als Urk overigens.


1 opmerking:

  1. Weer een mooi verhaal.
    Iets anders, mogen wij ook in het lange lijstje van varende Nederlandse blogs: www. schorpioenopreis.nl ?

    BeantwoordenVerwijderen