donderdag 12 september 2013

Het grote puzzelen is begonnen

Na het laatste bericht over het spannende transport van Lemmer naar Grou is er weer het een en ander gebeurd. Vanwege de vakanties iets minder dan (door mij) gepland, maar toch. De updates zullen overigens iets minder frequent blijven voorlopig, dit aangezien ik met een erg leuk nieuw (gerelateerd) project begonnen ben dat nogal wat tijd kost.

Terug naar de nieuwe Drift Away, waar staan we nu? Ten eerste heeft de boot een zwarte onderkant gekregen, dit om aangroei te voorkomen wanneer we eindelijk in het water liggen!


Daarna begint de strijd tegen het (over)gewicht. Elke kilo telt, en dus gaat alles eerst op de weegschaal voordat het aan boord komt voor installatie.


De reden daarvoor is dat de boot inclusief trailer uiteindelijk niet meer dan 3500kg mag wegen zodat deze nog met een 'gewone' auto te trekken is. Een gewone auto die we twee weken geleden gekocht hebben en waarvoor ik gister mijn BE-rijbewijs gehaald heb!


Maar goed, we waren bij de boot. De tanks zijn gevuld. Niet met diesel, maar met accu's. En die vullen we straks weer met de zonnepanelen.


En om die accu's te verbinden met de elektromotor zijn er dikke zware koperen stroomkabels nodig. En ja, die zijn echt zo dik en zwaar als ze er uitzien...


Zo langzamerhand beginnen we ook aan de voorbereidingen voor het plaatsen van het interieur. Het is moeilijk voor te stellen, maar uit dit pakketje moet alles opgebouwd worden.


Met een hoogglans mahonie afwerking die 'geplakt' zal worden op de hierboven getoonde speciale lichtgewicht sandwich panelen...


En achter dat interieur zit weer een zeer goede isolatielaag waarmee we hopelijk ook heerlijk in de winter kunnen blijven varen. Zonder al teveel stroom te verbruiken met de elektrische verwarming.


De volgende klus is het afronden van het zonnedak. Niet om op te zonnen, maar om de accu's mee te laden. Het gaat een zwart dak met zwarte panelen worden, erg benieuwd hoe dat er uit zal zien.


Inmiddels gaan er ook de eerste dingen niet helemaal volgens planning. De ramen ter hoogte van de stuurstand hadden schuiframen moeten worden, maar bij het maken van de mallen kwam Gebo erachter dat dit helaas niet zou gaan lukken. Enkele andere varianten bleken ook niet haalbaar, en dus hebben we nu moeten kiezen voor een suboptimale oplossing waarbij de ramen geheel openklappen. Met hoge sluismuren kan dat lastig worden indien ik van binnenuit een springetje wil leggen bijvoorbeeld, maar het is niet anders.


Hopelijk gaan we ergens in november deze boeg voor het eerst vanaf het water kunnen bekijken, maar dan moeten er nog wel wat puzzelstukjes opgelost worden...

6 opmerkingen:

 1. Leuk om te volgen, Yme. Ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ziet er al mooi uit! Denk dat het zwarte dak wel cool staat, welke kleur krijgt de rest van de boot?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Blijft puur natuur als het even meezit, weinig onderhoud en kan ik tenminste zonder problemen ergens tegenaan botsen;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. NICE! mooi project man, ik blijf t volgen - succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hopelijk eind van het jaar op het Amsterdamse water, zwaai maar als je me ziet en aan boord wilt;-)

  BeantwoordenVerwijderen