zondag 15 december 2013

De boot is online

Gisteren vonden we het HISWA Magazine in de brievenbus, met een leuke verrassing op de cover... In het betreffende artikel staat overigens dat de boot volledig per iPad op afstand bestuurbaar is, maar dat is iets overdreven. Voorlopig dan;-) Al is de boot gisteren wel echt 'tot leven gekomen'. Met behulp van een 4G SIM-kaart.


Afgelopen week zijn alle systemen aan elkaar geknoopt, mede met behulp van de specialisten van Victron en MG Electronics. Er waren de nodige firmware updates en configuratieslagen voor nodig, maar alles lijkt prima te werken en inderdaad op afstand uitlees- en instelbaar. Alles komt samen onder het zitje bij de stuurstand.


Het hart van het bootnetwerk wordt gevormd door een Netcomm Wireless 4G100W, een WiFi router gekoppeld aan het 4G netwerk van KPN. Ook in Friesland is er al 4G dekking, dus alles werkte direct en snel.


Naast het zorgen voor een altijd aanwezige internetverbinding op de boot, zit alle apparatuur aan boord ook via ethernet verbonden aan de router, en is vervolgens draadloos te controleren via telefoon, tablet of laptop. Om dat voor elkaar te krijgen is een NMEA 2000 netwerk aangelegd dat inzicht geeft in bijv. de accustatus, watertanks, temperatuur, toerental, stroomverbruik, werking van de zonnepanelen, letterlijk alles wat maar meetbaar is komt zo beschikbaar. Het nadeel is dat het een hoop instelwerk vereist....


Proefvaren is er nog niet van gekomen, maar aankomend weekend kunnen we daar hopelijk aan gaan beginnen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten